Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Περιβάλλον. Το κουφάρι που σκυλεύουμε με "κοινωνική αποδοχή".

Σίγουρα είναι για καλό η δημοσιότητα που έχει λάβει πλέον το περιβαλλοντικό πρόβλημα στην περιοχή των Οινοφύτων. Αποτελεί πλέον το περιβάλον ένα θέμα το οποίο αναγκαστικά σιγά-σιγά θα απασχολεί ολοένα και περισσότερο κόσμο.
Η διαφωνία μου είναι στον τροπο με τον οποίο τα περιβαλοντικά προβλήμα έρχονται στην επιφάνεια...
1. Υπάρχει ένας βομβαρδισμός καταστροφολογικών ειδήσεων: "Βουλιάζει η στεριά", "Ποιές περιοχές θα εξαφανιστούν", "Ερημοποίηση περιοχών" κ.ο.κ. Ανεξάρτητα εάν αποτελούν πλευρές του πραγματικού προβλήματος αυτού του είδους η "τελολογικές" θεωρήσεις περισσότερο οδηγούν τον κόσμο στην παθητική μοιρολατρεία του αναπόφευκτου.
Φυσικά, τα μακροχρόνια σενάρια της εξέλιξης για το περιβάλον είναι ακόμα κι από επιστήμονες ανατριχιαστικά.  Το θέμα όμως είναι ότι η τεχνολογική "πρόοδος" θα μπορεί να εξασφαλίζει στο ανθρώπινο γένος την αναπαραγωγή του ακόμα και σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό φυσικό περιβάλλον. Θα τρώμε λαχανικά θερμοκηπίου (τι άλλο κάνουμε άλλωστε), θα τρώμε ζώα μεγαλωμένα σε στεγανές φάρμες (για να μην επιρρεάζονται από το περιβάλλον), δεν θα μας βλέπει ο ήλιος, θα αναπνέουμε τεχνητό οξυγόνο από μπουκάλες κ.ο.κ. Θα ζούμε όμως. Το θέμα λοιπόν δεν είναι "εάν θα ζούμε". Το πρόβλημα κι άμεσα και στο μέλον είναι "πώς θα ζούμε". Από αυτήν την πλευρά ΔΕΝ έχει διαφορά η φύση των αποφάσεων που καλείται ο καθένας μας να λάβει. Είτε για το τώρα, είτε για το απώτερο μέλλον της ανθρωπότητας (που άλλωστε εμείς πιθανότατα δεν θα είμαστε μάρτυρες του). Ας φύγει λοιπόν  η συζήτηση περί περιβάλλοντος από τη σφαίρα της ηθικολογίας για το μέλλον της Γης που θα κληροδοτήσουμε στα εγγόνια μας. Το πώς ζούμε σήμερα, τι αποτελεί "πρόοδο", τι αποτελεί βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου κ.ο.κ είναι ερώτηματα του σήμερα κι αφορούντο άμεσο μέλλον.
2. Όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα εμφανίζονται με μια "καουμπόϋικη" αντίληψη. Έχουν κάποιους "κακούς" ενόχους και κάποια "καλά" κι αθώα θύματα. Στον Ασωπό ρίχνουν τα απόβλητά τους κάποιες κακές ρυπογόνες βιομηχανίες, τα δάση τα καίνε κάποιοι κακοί οικοπεδοφάγοι, τον αέρα των μολύνουν κάποιες "κακές" βιομηχανίες κ.ο.κ. Τρίχες κατσαρές! Το περιβάλλον αποτελεί μόνιμα ένα κουφάρι το οποίο σκυλεύουν όλοι, ανάλογα ο καθένας με τις δυνατότητές του (Όχι με τις προθέσεις του. Όλης της κοινωνίας οι προθέσεις είναι κάκιστες!). Στα Οινόφυτα, έγινε ένα πάρτυ-αεροπλανάκι επάνω στο κουφάρι του περιβάλλοντος. Οι ρυπογόνες βιομηχανίες βρήκαν φιλόξενη γη, οι κάτοικοι μοσχοπούλησαν τη γη τους,  οι αγρότες καλλιέργησαν ότιδήποτε κι έριξαν και ρίχνουν φυτοφάρμακα που ισοδυναμούν με χημικό πόλεμο κι οι αρμόδιοι (εάν υπάρχουν τέτοιοι) διεκδικούσαν το μερτικό τους. Όπως σε όλα τα αεροπλανάκια χαμένοι είναι αυτοί που μένουν όταν το πάρτυ τελειώσει... Απλά γιατί δεν πρόλαβαν κι αυτοί.. 
3. Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ακόμα μια κοινωνικά νομιμοποιημένη διαδικασία παραγωγής εσόδων. Σκεφτείτε ότι από όλα τα εισπρακτικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το μόνο που αντιμετωπίζεται ίσως ακόμα και με θετική διάθεση από την κοινωνία είναι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Πρακτικά, τα όρια στη δόμηση αποτελούν βασική πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος και μάλιστα όχι του περιβάλλοντος το οποίο θα επιβαρυνθεί σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον αλλά κανόνες για να χτίζουμε πόλεις στις οποίες να μπορούν οι άνθρωποι ΣΗΜΕΡΑ να ζήσουν σαν άνθρωποι... 
Η  κυβέρνηση το γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Έσοδα από το πουθενά δεν έρχονται. Κάτι πρέπει να αναλώσεις για να μαζέψεις τάλαρα. Ε, είναι ακόμα και σήμερα κοινωνικά αποδεκτό ότι μπορούμε ανέξοδα να σκυλέψουμε για άλλη μια φορά το περιβαλλοντικό κουφάρι. Εύγε μας!
4. Το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι ταξική φύσης? 
Βαρυ ερώτημα! Πραγματικό όμως. Σε βασικές γραμμές υπήρχε κι υπάρχει στην αριστερά μια αντιπαράθεση με τις οικολογικές οργανώσεις (δεν αφορά το ΣΥΡΙΖΑ αυτή η συζήτηση, γιατι αυτοί έχουν βρει την πανάκεια σε όλα τα μεγάλα πολιτικά προβλήματα: "είμαστε σε όλα μέσα! Κι εάν οι κεντρικές πολιτικές επιλογές δεν είναι σε αρμονία με τα συνθήματα που υιοθετούμε στο κίνημα ποιός θα το καταλάβει?"). 
Οι μεν οικολογικές οργανώσεις διαπίστωναν τον οικουμενικό χαρακτήρα των περιβαλλοντικών προβλημάτων (και σωστά το διαπίστωναν), η δε επίσημη αριστερά (με το ΚΚΕ κύριο εκπρόσωπο) επέμενε ότι η καταστροφή το περιβάλλοντος αποτελεί ταξικό-πολιτικό ζήτημα που λύνεται μόνο στα πλαίσια ενός αντικαπιταλιστικού αγώνα.
Πρακτικά κι οι δύο έχουν δίκιο.. 
Η περιβαλλοντική καταστροφή που προξένησε η μαζική αυθαίρετη δόμηση το ΄80-'90 ("για να έχει κι ο φτωχός ένα σπιτάκι κι ένα εξοχικούλι") , είναι ασύλληπτα μεγαλύτερη από τα πταίσματα των βιλλάρων των ελάχιστων μεγαλοσχήμων μέσα στα δάση. Η επίδραση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου απο τη μαζική υιοθέτηση του αυτκινήτου ως μέσο μεταφοράς είναι ασύλληπτα μεγαλύτερη από οποιοδήποτε φουγάρο "ρυπογόνας" βιομηχανίας.  Τόσο λοιπόν από την πλευρά της ευθύνης στα περιβαλλοντικά εγκλήματα όσο κι από τις συνέπειες αυτών (φτωχοί και πλούσιοι τον ίδιο αέρα αναπνέουν και κάτω από τον ίδιο ήλιο κάνουν μπάνιο..) το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι σε μεγάλο βαθμό αταξικό κι οικουμενικό.
Όμως, δεν ήταν πάντα έτσι. Ο άνθρωπος έζησε μεγάλο διάστημα της διαδρομής του στον πλανήτη αυτό σε αρμονία με το περιβάλλον. Ναι, σίγουρα για ένα μεγάλο διάστημα ΔΕΝ είχε τα μέσα για να το βλάψει και σε μεγάλο βαθμό ο σεβασμός του για την Φύση ήταν περισσότερο αποτέλεσμα φόβου παρά συνειδητή προστασία της. Για τον οποιονδήποτε όμως λόγο, υπήρχε μια ηθική σεβασμού της φύσης (ακόμα κι όταν πλέον μπορούσε να την βλάψει) και κατάλοιπά της βρίσκουμε ακόμα σε κάποιες μη αστικοποιημένες περιοχές.  Άλλωστε η Μητέρα-Φύση ήταν θεοποιημένη σε πάμπολλους πολιτισμούς. Δεν ήταν η σχέση ανθρώπου-φύσης μόνο ένας δεσμός βασισμένος στην αναγκαιότητα. Υπήρχε μια συνείδηση ότι η υπόσταση του ανθρώπου είναι σε αρμονία με τη φύση.
Αυτό έχει πλέον οριστικά χαθεί.
Δεν είναι ένα -λοιπόν- το περιβαλλοντικό πρόβλημα, αποτέλεσμα κάποιων κακών κι ασυνείδητων. Είναι πρόβλημα του Συνολικού Τρόπου Ζωής μας. 
Εδώ είναι που έχει δίκιο το ΚΚΕ, άσχετα εάν ο τρόπος που το αντιλαμβάνεται είναι σε πολλά σημεία λανθασμένος. 
Ζούμε στον καπιταλισμό και τις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο στο οικονομικό υπόβαθρό του αλλά και στην πλήρη ιδεολογική κυριαρχία του. Αξίες ζωής έγιναν η Mercedes, η κονόμα, τα τετραγωνικά μέτρα μπετού που ορίζει ο καθένας, η σχέση μας με τον πολιτισμό τραβήχτηκε στον Προκρούστη της "χρηστικότητας", οι ανθρώπινες σχέσεις έγιναν απάνθρωπες, ακόμα κι η διασκέδαση συνδέεται πλέον με την επίδειξη πλούτου (μη μου πείτε ότι τα "λουλούδια" στα κέντρα είναι κάτι άλλο...). Ο ατομισμός κι η απληστία είναι η κυρίαρχη ιδεολογία. Δεν είναι όμως αυτή μια αταξική ιδεολογία. Είναι η καπιταλιστική ιδεολογία. Είναι ταξικότατη, ασχέτως εάν σήμερα έχει κυριαρχήσει στο σύνολο της κοινωνίας.
Περισσότερο από ποτέ είναι φανερό ότι η σημερινή Κρίση δεν είναι ούτε χρηματοπιστωτική, ούτε κρίση ¨ρευστότητας", ούτε απλά κρίση στενά οικονομική. Είναι κρίση του Δυτικού Τρόπου Ζωής. Σκεφτείται μόνο τι θα γινόταν εάν οι κοινωνίες με έναν μαγικό τρόπο αποφάσιζαν να αντιστρέψουν τα αξιακά τους πλαίσια. Εάν ο καταναλωτισμός σταμάταγε δια μαγείας να αποτελεί αξία.  
Είναι σίγουρο ότι δεν χρειάζεται άλλο να δουλεύουμε για ρούχα (υπάρχουν στα ντουλάπια μας ρούχα για όλη την υπόλοιπη ζωή μας), για σπίτια (θα στριμωχτούμε λιγάκι αλλά θα ζούμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο), για αυτοκίνητα (θα κάνουμε "τράμπα" είτε τις δουλειές είτε τα σπίτια και θα μένουμε κοντά στη δουλειά μας), θα διασκεδάζουμε κάνοντας "νυχτέρια" -όπως έκανε παλιά ο λαός μας- εναλλάξ πότε στο σπίτι του ενός και πότε στου άλλου κ.ο.κ. Όλα αυτά εάν τα κάνουμε, ΔΕΝ θα έχουμε συμβιβαστεί με την κρίση, θα ζούμε πασιφανώς καλύτερα ΑΛΛΑ κάτω από ένα διαφορετικό αξιακό πλαίσιο.
Ε, ένα τέτοιο ανθρώπινο πλαίσιο είναι δυστυχώς καταφανώς ασύμβατο με την καπιταλιστική οικονομική λογική....

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Κρίση και πολιτικής δυνάμεις στη χώρα μας

Η γενική διαπίστωση είναι ότι ο πολιτικός κόσμος στη χώρα μας θυμίζει ανθρώπους που "κοιτούν τα τρένα να περνούν".
Σε πιάνει απογοήτευση όταν αναμασούν -δυστυχώς- όλοι τα ίδια και τα ίδια. Πιστεύω ότι κανένα κόμμα δεν θα είχε πρόβλημα να κατέβει στις εκλογές με το ίδιο πολιτικό πρόγραμμα που είχε στις προηγούμενες ή στις προπροηγούμενες κι ακόμα πιο πίσω.
Η κυβέρνηση καλεί σε μια γενικόλογη συνέναιση για το ξεπέρασμα μιας κρίσης που της φαίνεται σαν μια "ακόμα κρίση" αναμασώντας τα επιχειρήματα με τα οποία -πρακτικά- ανέλαβε τη διακυβέρνηση:
1. "Ανήκομεν εις την Δύσην"
2. Να μειωθεί η σπατάλη,
3. κ.ο.κ
Το Πασοκ θέλει να κυβερνήσει για να κάνει τα ίδια ακριβώς με καλύτερο -όπως λέει- τρόπο.
Κι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελει τον Δρ. Τζέκιλ-Κ. Χάϊντ. Υιοθετεί "αριστερότατα" αιτήματα όταν αναφέρεται στα κοινωνικά κινήματα και προσγειώνεται σχεδόν νεοφιλελεύθερα στα επίσημα ντοκουμέντα του. 
Το ΚΚΕ, που πρέπει να βρίσκεται μπροστά σε μια απίθανη ιστορική δυνατότητα να δει τα οράματά του να υιοθετούνται μαζικά μοιάζει σα να ικανοποιείται με μια διευρημένη πολιτική επιρροή.
Στο κάτω-κάτω, μόνο το ΚΚΕ έχει το δικαίωμα να θεωρεί την κρίση "δικαίωση". Δεν είναι μια κρίση μιας μορφής πολιτικής διαχείρισης του καπιταλισμού για να "χρεωθεί" σε κάποιο μόνο πλευρά του αστικού πολιτικού φάσματος π.χ. στους νεοφιλελεύθερους, όπως έξυπνα κάποιοι αστοί διανοούμενοι αφήνουν να εννοηθεί. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση στον πυρήνα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που πιθανότατα -όπως άλλωστε ομολογούν και αστικά υπερεθνικά κέντρα- θα οδηγήσει και σε κρίση πολιτικής αναπαραγωγής του. Μοιάζει σαν η αμφισβήτηση του καπιταλισμού, από ντεμοντέ τα τελευταία 20 χρόνια να μετατρέπεται σιγά-σιγά στο πιο χοτ μοντελάκι των επόμενων μηνών.
Αυτό διαφαίνεται από όλες τις πλευρές του "ιδεολογικού" φάσματος (π.χ. Δελαστικ:  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8953&pubid=2352813), ΕΞΠΡΕΣ: http://www.express.gr/news/diethnisoz_oikonomia/136727oz_20090225136727.php3).
Έτσι, είναι περισσότερο κρίμα αυτήν την ιστορική περίοδο να διαπιστώνει κανείς ότι στον Περισσό έβαλαν τον πήχη τόσο χαμηλά.
Χωρίς αναλύσεις "εις βάθος" και πολιτικολογία με βαρύγδουπους όρους, το "πολιτικό κενό" στο ΚΚΕ ΔΕΝ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι η εξωκοινοβουλευτική αριστερά δεν είναι οι οικολογικές οργανώσεις και κινήματα.
Το ΚΚΕ θα πρέπει να αναλογιστεί ότι το επόμενο διάστημα θα έχει να κάνει με κινήματα που θα απέχουν πολύ από τα ποσοστά νικοτίνης που συμμετείχαν τα τελευταία 30 χρόνια.
Οι μεγαλύτερες πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις της τελευταίας 30ετίας κατέβασαν ίσως και 10.000 ανθρώπους στο δρόμο. Εάν αναλογιστούμε ότι αφορούν κινητοποήσεις ενός μαζικού χώρου που περιλαμβάνει μαθητές, φοιτητές, δασκάλους, πανεπιστημιακούς και γονείς. Καταλαβαίνουμε ότι αυτά τα -πράγματι- σημαντικά κινηματικά γεγονότα έσπρωχναν σε κίνηση όχι περισσότερο από 1-2% του χώρου που αφορούσαν. 
Τι θα γίνει όταν θα κινητοποιηθεί ένα 10-20%? Πλέον δεν είναι ένα ποσοτικό πρόβλημα είναι βαθύτατα ποιοτικό.
Στο ΚΚΕ -κατά κύριο λόγο- αλλά και σε μια πληθώρα μικρών πολιτικών μορφωμάτων, η κοινωνία χρωστάει ευγνωμοσύνη που κράτησαν την ιδέα του συλλογικού αγώνα ζωντανή τα προηγούμενα χρόνια.
Το κακό είναι ότι αυτού του είδους η μαζική δράση ήταν στρεβλωμένη από τον ίδιο τον χαρακτήρα της. 
Η κινητοποίηση ανθρώπων ήταν πολύ δύσκολη με συνέπεια και μόνο η ύπαρξη οργανωμένου ιστού στο ΚΚΕ, του εδίνε τη δυνατότητα να ηγεμονεύει. Έτσι, πραγματικά πολιτικά συπεράσματα για την ορθότητα της πολιτικής του γραμμής δε μπορούσαν με ασφάλεια να διατυπωθούν.
Στη "μικρούλα αυτή λίμνη" είχε επίσης "στριμωχτεί" κι ο ανταγωνισμός με τα υπόλοιπα αριστερά πολιτικά μορφώματα. Η δυνατότητα η λίμνη να μεγαλώσει ήταν πολύ μικρή με συνέπεια ο ανταγωνισμός τους να είχε ενταθεί.
Η αριστερά στην Ελλάδα είναι "εκπαιδευμένη" και προσανατολισμένη να συντηρεί τα "κεκτημένα" της σε μια τέτοια κατάσταση.
Μακρυά από "επίσημα ντοκουμένα" και ιδεολογικά προγράμματα, υπάρχει μια διαμορφωμένη πρακτική στη συμπεριφορά των αριστερών κομμάτων και πολιτικών ομάδων.
Εάν εξαιρέσουμε την αριστερά που έλκεται από την παράδοση της σοσιαλδημοκρατίας (στην οποία σε μεγάλο βαθμό ανήκει κι ο ΣΥΡΙΖΑ), όλα μα όλα τα υπόλοιπα αριστερά μορφώματα είναι παρακλάδια της ίδιας τριτοδιεθνικής κομμουνιστικής παράδοσης κι εμφανίζουν απαράλλακτα στο μέγεθος που τους αντιστοιχεί τα ίδια ακριβώς κινηματικά αντανακλαστικά.
Θεωρούν λίγο-πολύ το κίνημα "ιδιοκτησία" τους και "προνομιακό" τόπο για διεύρυνση της πολιτικής τους επιρροής. Έτσι στην πράξη ΔΕΝ αναγνωρίζουν στο μαζικό κίνημα την πολιτική του ανεξαρτησία.  Η φιλοδοξία για την "ορθή" πολιτικοποίησή του είναι θεμιτή, όχι όμως εκβιαστικά. Το κίνημα θα κατακτά την οργανωτικότητά του και την πολιτική του κατεύθυνση βήμα-βήμα με τους ΔΙΚΟΥΣ του όρους κι όχι σύμφωνα με τις πολιτικές φιλοδοξίες κι αναγκαιότητες του οποιουδήποτε πολιτικού φορέα. Αυτό προϋποθέτει οι δυνάμεις της αριστεράς να διαθέτουν κάποιες σημαντικές ικανότητες. Να σέβονται βαθύτατα τον κάθε ένα ξεχωριστά και την άποψή του. Να αντιμετωπίζουν με ισότητα όποιον προσέρχεται στο κίνημα και να μην χρησιμοποιούν το μηχανισμό τους για την χειραγώγιση του. Άρα, να έχουν υπομονή κι ανοιχτό μυαλό να καταλάβουν πότε "ο γυαλός είναι στραβά και πότε αυτοί στραβά αρμενίζουν". Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί ακόμα και το ΚΚΕ ότι θα περάσει την πολιτική του αυτούσια στο μαζικό κίνημα. Όχι γιατί ντε και καλά σήμερα είναι λανθασμένη (που και να είναι δεν το γνωρίζει) αλλά γιατί κάτι που είναι σήμερα σωστό δεν είναι κι αύριο.
Θα είναι μεγάλη ατυχία εάν τα σημερινά αριστερά πολιτικά μορφώματα κατέβουν σε μια συνέλευση μαζικού χώρου με τεράστια συμμετοχή και ΔΕΝ καταλάβουν ότι οι θέσεις τους, ο τρόπος αντιπαράθεσης, οι μορφές πάλης κ.ο.κ που είχαν μέχρι σήμερα συνηθίσει να υπερασπίζονται, είναι πλέον άχρηστα μουσιακά στοιχεία.
 
GreekBloggers.com