Είναι εντυπωσιακή η επίπτωση της πολεμικής προετοιμασίας στην αύξηση του ΑΕΠ. Τα έτη '37, '38 και '39, το ΑΕΠ είχε απλά σταθεροποιηθεί και μάλλον "κολλήσει λίγο κάτω από τα επίπεδα του '29.
Το ΑΕΠ εκτοξεύεται με την κήρυξη του πολέμου. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ γνωρίζουν το 1940 και 1941 μια "οικονομική πολεμική άνθηση" χωρίς να έχουν εμπλακεί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μιας κι επίσημα εισέρχονται στον πόλεμο το 1942 (μετά τις 7/12/1941).
Με τα σημερινά δεδομένα, ακόμα και στην Ευρώπη, οι αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδιάζουν να κινηθούν το 2009 με μια πτώση στην παραγωγή ύψους 50%. Γνωρίζοντας ότι η αυτοκινητοβιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο αντιστοιχεί περίπου στο 10% του παγκόσμιου εμπορίου, καταλαβαίνουμε ότι από μόνη της αυτή η εξέλιξη στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία θα οδηγήσει σε μείωση μερικών μονάδων στο ΑΕΠ. Έτσι, οι προβλέψεις για μικρή υποχώρηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ μοιάζει το λιγότερο να είναι υπεραισιόδοξη...
Η εξέλιξη της ανεργίας είναι ακόμα περισσότερο θλιβερή:
Έφτασε το 25% το 1934 για να επανέλθει στα επίπεδα του 1929 μόλις το 1942. Μόνο η αναμενόμενη κατάρρευση στην αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να φέρει την ανεργία κοντά στο 10%. Κι έπεται συνέχεια.
Στις μέχρι σήμερα εξελίξεις, η ευρωζώνη απλά δείχνει να αντιδρά με μια καθυστέρηση μερικών μηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου