Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Επιτέλους θα γίνουμε Ιρλανδία!

Στις 7/4 αναφερόμουνα στην κόλαση που αναμένεται το φθινόπωρο.
Ενδιάμεσα, διάβασα διάφορες αισιόδοξες προβλέψεις μεγαλόσχημων, παρατήρησα την άνοδο των χρηματιστηρίων που ερμηνεύτηκε σαν προεξόφληση καλών προβλέψεων κι αναρωτιόμουνα εάν βλέπω τόσο στραβά το γιαλό
Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις όμως ήρθε κι η επιβεβαίωση. Η κυβέρνηση έχει ΗΔΗ δεσμευτεί για μέτρα στυλ Ιρλανδίας. Εδώ δε μιλάμε για κάποιους επιπλέον φόρους ή για μηδενικές αυξήσεις.
Να μην ξεχνάμε, η Ιρλανδία πήγαινε για ένα έλλειμμα ΑΕΠ κοντά στο 12% και τα μέτρα που πήρε είναι μέτρα που επιβάλει το ΔΝΤ σε τριτοκοσμικές χώρες.
Π.χ. στην Ουγγαρία που επέβαλε μέτρα το ΔΝΤ για να την χρηματοδοτήσει "έκοψαν" τον επιπλέον μισθό του Δεκέμβρη, ή στην Ιρλανδία επέβαλαν χιλιάδες απολύσεις σε δημοσίους υπαλλήλους..
Μην περιμένουμε κάτι λιγότερο. Η κατάργηση του 14ου μισθού κι οι μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα αποτελεί το λιγότερο που θα δούμε.
Στη σημερινή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, επιβεβαίωναν και την άλλη πρόβλεψή μου. Ότι πλέον ο Καραμανλής έχει κάνει ήδη γαργάρα την αποστρατεία του με τιμητικό τρόπο. 
Έχει διαμορφώσει δύο εναλλακτικές λύσεις (προς στιγμήν).
Η πρώτη είναι να πάει για εκλογές τον Ιούνιο μέσα σε έναν καταιγισμό οικονομικής κινδυνολογίας με σκοπό είτε να παραδώσει την καυτή πατάτα στο Γιωργάκη είτε να λάβει έγκριση για την καταιγίδα των μέτρων που σκοπεύει να πάρει το Φθινόπωρο με σκοπό να έχει μια μίνιμουμ κοινωνική συναίνεση.
Αλλιώς, θα λάβει τα μέτρα το Φθινόπωρο και θα οδηγήσει τη ΝΔ στην άμεση πτώση, θεωρώντας όμως αυτήν την "γενναιότητα" σαν γραμμάτιο που θα τις χρωστάει η ντόπια ολιγαρχία.  Ένα γραμμάτιο που θα δοκιμάσει να εισπράξει σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ντορούλα.
Όσο κι αν ο χοντρούλης πρωθυπουργός μας φαντάζει πελαγωμένος κι άβουλος, έμμεσα παίζει ένα ιδιαίτερα δυνατό χαρτί εκβιάζοντας τους ευρωπαίους εταίρους του.  Ισορροπεί σχετικά επιδέξια στην κόψη του ξυραφιού και περιμένει τον "από μηχανής θεό" να τον σώσει. Η αλήθεια είναι ότι πιστεύω ότι ίσως και να τα καταφέρει.
Αποτελεί -θέλουμε δε θέλουμε- ο Κωστάκης τη μοναδική "ευρωπαϊκή" πολιτική λύση στη χώρα μας. Ποιές είναι οι εναλλακτικές? Το "σοσιαλιστικό" ΠΑΣΟΚ? Μα το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι ίσως το φιλοαμερικανικότερο κόμμα που έχει περάσει από τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.  Θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μια Τσεχία ή Πολωνία. Ένα ακόμα μέλος της "ακμάζουσας" "Νέας Ευρώπης" που έλεγε ο Μπους.
Ακόμα και στη Ν.Δ., πιθανότερος αντικαταστάτης του Κωστάκη είναι η Ντορούλα της γνωστής οικογενείας... 
Επειδή φαντάζομαι ότι ο γαλλογερμανικός άξονας δεν θα θέλει άλλη μια χώρα να μετατραπεί σε αμερικάνικη τρίτη φάλαγγα στο εσωτερικό της, κάτι θα πρέπει να κάνει...
Έτσι, το παιχνίδι του Κωστάκη είναι μεν σχετικά απλό, παρόλο που όμως είναι κι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. ίσως αυτό αποτελεί και το μόνο λόγο που η Ελλάδα θα πρέπει να τον θυμάται.
Αφού έκλεισε το μάτι στη Ρωσία και μάλιστα με τρόπο που ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος πρωθυπουργός δεν τόλμησε (προμήθεια ρώσικων οπλικών -BMP- και συμφωνία για τον αγωγό) ερχόμενος σε σημαντική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, έχει τώρα στραφεί ολοκληρωτικά προς την Ευρώπη. Τριγυρίζει με ένα τεράστιο πακέτο αμυντικών προμηθειών, το οποίο επιδεικνύει στους ευρωπαίους εταίρους, πάλι ερχόμενος σε κατάφωρη αντίθεση με τον ατλαντικό ηγεμόνα.
Αφήνει σκόπιμα να εννοηθεί ότι θα τα δώσει όλα στη Γαλλία, έχοντας ήδη ικανοποιήσει τη Γερμανία με την παράδοση του ΟΤΕ και με συνεχείς αλλά μικρές παραγγελίες σε γερμανικών συμφερόντων πολεμικές βιομηχανίες (άλλωστε για να μην ξεχνιόμαστε η Dassault που διεκδικεί την προμήθεια των μαχητικών, υποτίθεται σε σύγκρουση με τους γερμανούς της EADS που πλασάρουν το Eurofighter,  ανήκει κατά 25% στην EADS!!!).
Ταυτόχρονα, η υπογραφή των τεράστιων αυτών εξοπλιστικών συμφωνιών, μπορεί μέσα από τα αντισταθμιστικά να ενισχύσουν την παραπαίουσα ελληνική μεταποίηση.
Η πρότασή του προς τους ευρωπαίους εταίρους του είναι σχετικά απλή:
1) Κάνετε γαργάρα τα περι άμεσης μείωσης του ελλείμματος
2) Μας δίνεται μια πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για να τα βγάλουμε πέρα
3) Με στηρίζετε προσωπικά να βγάλω τη δύσκολη
και με τα φράγκα που θα σας κοστίσει η διάσωσή μου (και της χώρας συνακόλουθα), εγώ:
1) θα σας γυρίσω το μεγάλο μέρος πίσω με τις αμυντικές παραγγελίες για να δουλέψουν λίγο κι οι βιομηχανίες σας
2) θα ψιλοτονώσω με αντισταθμιστικά την χειμάζουσα ελληνική μεταποίηση
3) θα εξοπλιστώ σαν αστακός για να μπορώ να μετατραπώ και σε ένα αντίβαρο στην υπεραντλαντική ενίσχυση της Τουρκίας και να μπορώ να γίνω ο "λαγός" στην απόρριψη της ευρωπαϊκής της προοπτικής. 
Και φυσικά 4) κάποτε θα στρώσει η κατάσταση και θα σας γυρίσω και πίσω όλα τα τάληρα που θα μου δώσετε τώρα. Άλλωστε την προμήθεια των ατμοκίνητων φρεγατών που πήραμε πριν από έναν αιώνα την αποπληρώσαμε στα τέλη της δεκαετίας του '80...
Για τους παραπάνω λόγους ο Κωστάκης διατηρεί ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Και καλά κάνει. Η Ισπανία ήδη δήλωσε ότι γράφει το σύμφωνο σταθερότητας στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που δεν είναι αφελές να περιμένει μέρα-τη-μέρα για να δει τις εναλλακτικές δυνατότητες που θα έχει.
 
GreekBloggers.com