Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Ο ΣΥΡΙΖΑ κι η Κρίση

Έπεσα σε ένα λαμιώτικο μπλόγκ που ανέφερε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση. Το διάβασα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πόσο αποϊδεολογικοποιημένο ήταν. Έτσι έψαξα στο site  του ΣΥΡΙΖΑ να βρω από εκεί επίσημα την άποψή του. Δυστυχώς οι βασικές μου διαπιστώσεις παρέμειναν οι ίδιες. Με στεναχώρια είδα ότι η αριστερή καταβολή του δύσκολα ανιχνεύεται στο κείμενο.
Το περισσότερο σχετικό κείμενο είναι "Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοπιστωτική κρίση" (http://www.syriza.gr/grafeio-typoy/protaseis-toy-syriza-gia-tin-antimetpisi-tis-3c7rimatopistotiks-krisis/).
Οι απορίες μου ξεκίνησαν από τον τίτλο. Είναι απλά μια "χρηματοπιστωτική" κρίση? Έχουμε μια κρίση που οφείλεται στα golden boys? Ε, να τραβήξουμε λίγο το αυτί στα παλιόπαιδα και να πάμε παρακάτω. Τι τα θέλουμε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης?
Η δεύτερη απορία μου είναι στο ύφος των μέτρων,  ξεχνώντας -έστω- προσωρινά ότι κατ'αρχήν μια συνολική κριτική στο άδικο σύστημα που αναπαράγει κρίσεις σίγουρα λείπει από την αρχή της ανακοίνωσης.
Παρόλο που δε συμφωνώ, μπορώ όμως να κατανοήσω την ανάγκη ενός κόμματος που δρα στην κεντρική πολιτική σκηνή να κάνει και κάποιες προτάσεις άμεσης ανακούφισης συνανθρώπων μας που θα βρεθούν σε ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα. 
Θα μου ήταν ευκολότερο βέβαια να συμφωνήσω σε προτάσεις που απευθύνονται στον ίδιο το λαό και σε μια προτροπή διεκδίκησης των μέτρων ανακούφισής τους.
Τίποτα από αυτά δε φαίνεται να ισχύουν. Εάν αφαιρέσεις τα ψιλοουτοπικά λαϊκίστικα -που άλλωστε κι η Ν.Δ. "ρίχνει" στην πιάτσα μεθοδευμένα με διάφορα στελέχη της- περί άμεσης χρηματοδότησης των πάντων,  είμαι σίγουρος ότι τα περισσότερα από τα "σοβαροφανή" μέτρα που προτείνει δε διαφέρουν από τις κυβερνητικές προτάσεις.
Όλη η παράγραφος (2) περιγράφει το σχέδιο Αλογοσκούφη με τα 28 δις μετά κι από τις τελευταίες διεκρινίσεις που έδωσε.
Την παράγραφο (3) εάν την έκανε νόμο η ΝΔ θα τους έβαζε φυλακή ακόμα κι ο Σανιδάς... Αντιγράφω: "Αν μια τράπεζα έχει ανάγκη από κεφάλαιο αλλά οι μέτοχοί της δεν μπορούν ή δεν θέλουν να τα εξασφαλίσουν τότε η τράπεζα αυτή περνά ολοκληρωτικά στον κρατικό έλεγχο χωρίς καμιά αποζημίωση.".
Γιατί ρε παλικάρια τι άλλο έκανε ο Μπους με τις τράπεζές του? Όσο κονόμαγαν έχει καλώς μόλις τις φουντάρισαν τις εκάναν πακέτο με κορδελίτσα και τις πετάξαν στα κορόϊδα!
Η παράγραφος (4) γιατί μπήκε εγώ δεν κατάλαβα. Πιστεύει ο συντάκτης ότι η κρίση θα μεταφερθεί και στην πραγματική οικονομία, στον κοσμάκη δλδ κι αυτό γράφει. Σιγά την ανακάλυψη. Η προτροπή για "λήψη άμεσων μέτρων για την ανάσχεση της κρίσης" ΚΑΙ "στρατηγική ανάκτησης των μέσων και των δυνατοτήτων παρέμβασης..." είναι ο ορισμός του σοφόν το ασαφές. Για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει άμεσα μέτρα, εδώ απλώς τα επικαλείται. Τα υπόλοιπα είναι πρόταση στρατηγικής για "...κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας..." (προσπάθησε ο Αλογοσκούφης αλλά δεν τα κατάφερε), "...σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων..." (όσες δώσαμε-δώσαμε κι αυτό είναι ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ κι όχι ΤΑΚΤΙΚΗ!) κι "...ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου σε επιχειρήσεις – εργαλεία αναπτυξιακής πολιτικής...". Άρα πάει κι η απαίτηση για κοινωνικό κράτος (παιδεία, υγεία κ.α. άχρηστα κι αντιαναπτυξιακά πράγματα). Τώρα θέλουμε ένα κράτος-εργαλείο ανάπτυξης. Μάλιστα.
Βαριέμαι να τα πάρω όλα και θα πάω κατευθείαν στο (11) για μια μόνο κουβέντα. Άμα είναι να πιστεύει κανείς ότι θα φτιάξει στον καπιταλισμό τράπεζες "...με νέα κριτήρια αποδοτικότητας μακριά από κερδοσκοπικές λογικές..." τότε μου φαίνεται απλούστερο και μάλιστα πολύ περισσότερο ενδιαφέρον να πιστέψουμε όλοι ότι είναι δυνατόν να φτιάξουμε μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλευση και τη δυστυχία.

Στο άγνωστο..

Ένα περίεργο χαρακτηριστικό της κρίσης είναι και οι αντιφατικές πληροφορίες που κυκλοφορούν.
Για παράδειγμα για τη ναυτιλία, συλλέγω ενδεικτικά κάποια στοιχεία:
  1. Ο βασικός δείκτης που καταγράφει τις εξελίξεις (Baltic Dry Index) έχει πρακτικά εκμηδενιστεί πέφτοντας από τις 12000 το Μάϊο στα 870.
  2. Σε άρθρο της Ελευθεροτυπίας (http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%ED%E1%F5%F4%E9%EB%DF%E1&a=&id=85130016) ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός "Η κατάρρευση των ναυτιλιακών"...
  3. Ο ημερήσιος ναύλος για τα καράβια έχει καταρρεύσει από 120.000$ σε λίγο κάτω από 9.000$, τιμή που θεωρείται ότι δεν καλύπτει ούτε καν τα άμεσα κόστη (ούτε συζήτηση για τοκοχρεωλύσια μιας κι οι εφοπλιστές αγόρασαν όλα τα καράβια με δανεικά).
  4. Στα παραπάνω θα πρέπει κάποιος να προσθέσει και το γεγονός ότι πλέον ακόμα και με χαμηλές τιμές, ακόμα και τα λίγα (όπως λένε) αυτά φορτία που είναι σήμερα διαθέσιμα ΔΕ μπορούν να πραγματοποιηθούν γιατί οι τράπεζες ΔΕΝ εκδίδουν πλέον εγγυητικές για την αποπληρωμή των ναύλων.
Από όλα τα παραπάνω, θα υπέθετε κανείς ότι:
α) Εμπορεύματα πλέον πρακτικά ΔΕΝ θα έπρεπε να διακινούνται, άρα είτε η κατανάλωση θα  έχει καταβαραθρωθεί, είτε θα πρέπει να έχουν μείνει τα μαγαζιά χωρίς εμπορεύματα. Όμως, ούτε το ένα έχει γίνει ούτε το άλλο. Για τις ΗΠΑ η πτώση του καταναλωτισμού μετριέται (όπως λένε) στο 2,3% και στην Ευρώπη απλά έχει σχεδόν εκμηδενισθεί ο ρυθμός επέκτασής του. Τι στο καλό ψωνίζουν όλοι αυτοί εάν έχει όντως σταματήσει η ροή προϊόντων από την Ασία (που έρχεται εξ ολοκλήρου με πλοία..)?
Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η αγορά ακόμα κινείται με τα αποθέματα μαγαζιών-χονδρεμπόρων κλπ θα έπρεπε οι προβλέψεις τουλάχιστον να ήταν καταστροφικές. Ούτε τέτοιες κάνουν. Η πάνσοφη κο(νο)μισιόν εκτιμά σχεδόν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για την ευροζώνη για το 2009.
β) Εφοπλιστές και ενδιάμεσοι που ασχολιούνται με τη ναυτιλία θα έπρεπε να είχαν πάρει ήδη σειρά για πτώχευση. Όμως αντι αυτού, διαβάζω ότι οι εφοπλιστές με ηρεμία εκτιμούν ότι από τον Γενάρη θα αρχίσει πάλι η ανοδική πορεία στην αγορά.
Συμφωνώ, υπάρχουν απόψεις κι απόψεις κι ιδιαίτερα όσο αφορά εκτιμήσεις και προφητείες. Όμως τόσο μεγάλη απόκλιση ανάμεσα σε δεδομένα κι αναλύσεις από διαφορετικές "αξιόπιστες" πηγές δε μπορούσα να φανταστώ.
 
GreekBloggers.com