Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Είμαστε ή μας περνάνε για ηλίθιους?

Παραμένει το σημαντικότερο ερώτημα. 
Είμαστε τελικά τελείως ηλίθιοι σαν λαός ή  μας θεωρούν ηλίθιους οι κυβερνώντες και κάποτε θα το πληρώσουν?
Έκαναν που έκαναν το καλό με το "σχέδιο διάσωσης των τραπεζών" και μοιράζουν 28 δις (το 12% του Ακαθάριστου Εθνικού προϊόντος για όποιον ζαλίζεται με τα μηδενικά και δεν πολυκαταλαβαίνει..) ας το ρίξουν τουλάχιστον στο γυαλό κι ας αφήσουν τις βλακείες.
Κοτζάμ πρωθυπουργός δήλωσε ότι : "...Το ελληνικό σχέδιο δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους και δεν αφαιρεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως μάλιστα, η πλήρης εφαρμογή του μπορεί να αποφέρει δημόσια έσοδα έως και 500 εκ. ευρώ, τα οποία δεσμευόμαστε να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και των Δημόσιων Επενδύσεων".
Κάτσε να δω εάν κατάλαβα καλά... έψαξα λοιπόν και βρήκα από που βγαίνουν τα τεράστια οφέλη για τον έλληνα φορολογούμενο... "Πρώτον, τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών έως το ύψος των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η συμμετοχή αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να εγκριθεί η συμμετοχή των τραπεζών και στα άλλα δύο σκέλη του σχεδίου. Το Δημόσιο συμμετέχει με προνομιούχες μετοχές που έχουν απόδοση 10% και ορίζει εκπροσώπους του στο Διοικητικό Συμβούλιο κάθε τράπεζας που συμμετέχει στο σχέδιο."
Ααα μάλιστα, τώρα κατάλαβα. Ας πούμε ότι μια εταιρεία πάει για φούντο. Έχει ανάγκη ρευστό και βρίσκει κάποιον ο οποίος του δίνει 5 δις για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Τέλεια! Είναι ο μόνος τρόπος να βρει κανείς λεφτά που ΔΕΝ θα τα επιστρέψει ποτέ πίσω!!! Ούτε δάνειο είναι ούτε τίποτα! Το κράτος βάζει λεφτά κι αυτοί του δίνουν κάτι χαρτάκια που τα λέμε μετοχές.
Μάλιστα, βάζει όμως το κράτος έναν όρο. Ότι θέλει τα 5δις αυτά να του δίνουν 10% μέρισμα κάθε χρόνο. Εδώ τα έκλεψε τα καλόπαιδα. 10% επιστροφή στο κεφάλαιο είναι μια εξαιρετική απόδοση, όμως υπάρχει πάντα ένα όμως. Εάν στη συμφωνία είναι να πάνε και τα επιτόκια στο 15%, μάλλον τα λεφτουδάκια που πήρανε θα τα αυγατίσουν με καλό τρόπο.
Πάμε παρακάτω. Με τα 5 δις, το κράτος θα εισπράτει τα 500εκ. που λέει για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Όμως, μέχρι τα 28 δις που θα δώσει, λείπουν άλλα 23 δις. Αυτά ΔΕΝ θα αποδίδουν τίποτα στο κράτος!!! Υπέροχα!!! Δίνουμε 28 δις κι έχουμε 10% από τα 5 δις και 0% από τα υπόλοιπα. Ολέ!!! 
Πάμε παρακάτω. Λέει ο Κωστάκης ότι δεν παίρνουν από τους φορολογούμενους ούτε ένα ευρώ. Μπά? Κι από που τα παίρνουν? Από την προσωπική του περιουσία τους τα δίνει?
Λέει ο Αλογοσκούφης: "Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά στην παροχή των εγγυήσεων του Δημοσίου για τη σύναψη μεσομακροπρόθεσμων δανείων από τις συμμετέχουσες τράπεζες, ποσού έως 15 δισεκατομμύρια ευρώ. "
Πολύ ενδιαφέρον. Για να το σκεφτώ λίγο. Πάει να πάρει ένας φίλος μου ένα δάνειο από μια τράπεζα. Τα σκαλίζει απο εδώ η τράπεζα, τα σκαλίζει από εκεί, τον βρίσκει μπαταχτσή.. Του λέει "καμάριμ δεν έχει δανειάκι γιατί με εσένα θα τα χάσουμε τα λεφτουδάκια μας."
Τότε έρχεται ο φίλος και μου λέει: "Δικέ μου βάζεις υπογραφή για εγγυητής?". Εσείς τι λέτε? Ότι εάν υπογράψω εγγυητής σε κάποιον που θα πάρει ένα δάνειο και που πιθανότατα ΔΕΝ θα μπορεί να το αποπληρώσει, έχω αναλάβει κάποια υποχρεώση από τον οικογενειακό μου κορβανά ή όχι?
Ε, το ίδιο είναι κι οι τράπεζες. Όταν μας λένε το επιστημονικόν.. "δε μπορούμε να αντλήσουμε κεφάλαια από τη διατραπεζική.." σε απλά ελληνικά σημαίνει δε μας δανείζουν οι άλλες τράπεζες γιατί μας βλέπουν με το ένα πόδι στο γκρεμό... Κι όταν εγγυάται το κράτος, εγγυάται με τα λεφτά των ελλήνων φορολογούμενων ΧΩΡΙΣ κανένα όφελος για να πάρουν οι τράπεζες δάνεια για να τα πουλήσουν στους μαλάκες ακριβότερα και να βγάλουν κέρδη... Μάγκες τον αλογοσκούφη ούτε για τη φορολογική μου δήλωση δεν θα τον προτιμούσα...
Πάμε παρακάτω... "Τρίτο σκέλος του σχεδίου είναι η έκδοση ειδικών ομολόγων από το Δημόσιο ύψους έως 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. ". 
Μάλιστα. Στην αρχή τους δίναμε λίγα από τα οποία θα παίρναμε κάτι για να κρύψουμε τα υπόλοιπα. Μετά τους δίνουμε μπόλικα με κίνδυνο να τα χάσουμε και ΔΕΝ παίρνουμε τίποτα.. Τώρα θα εκδώσουμε ομόλογα που ΘΑ ΠΛΗΡΏΣΟΥΜΕ τόκους σε όσους τα δώσουμε για να ενισχύσουμε τις τραπεζούλες.... 
Ξαναρωτάω. Είμαστε τελικά τόσο ηλίθιοι?

το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας

Μεγάλη φασαρία γίνεται στις ΗΠΑ για τις GM και FORD.
Οι πληροφορίες λένε ότι εάν δεν προστρέξει άμεσα το αμερικάνικο κράτος να στηρίξει τη GM αυτή θα πτωχεύσει, ίσως και μέχρι το τέλος του χρόνου.
Μεσούσης της κρίσης η αμερικάνικη ένωση αυτοκινητοβιομηχανίας, υπολόγισε ότι μια κατάρρευση αυτών των δύο εταιρειών θα οδηγήσει άμεσα κι έμμεσα (από τις εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με αυτές) περίπου 1.000.000 άτομα στην ανεργία.
Για όσου δε γνωρίζουν, η πρόβλεψη δεν είναι ουτοπική για εκφοβισμό και εκβιασμό της κυβέρνησης να τους στηρίξει. Πραγματικά, οι σημερινές αυτοκινητοβιομηχανίες εκτός από τα διοικητικά τμήματα και τα τμήματα σχεδιασμού, στην παραγωγή διατηρούν μόνο τη γραμμή συναρμολόγησης. Όλα τα υπόλοιπα μέρη των αυτοκινήτων παράγονται από ένα ευρή και πολυεπίπεδο δίκτυο προμηθευτών.
Γϋρω από τη GM εξελίσσεται μια φιλολογία, ανάμεσα στην προοπτική της πτώχευσης (π.χ. η Deutsche Bank θεωρεί ότι η αξία της μετοχής της GΜ θα φθάσει μέσα στο 2009 την τιμή του 0 -ναι μηδέν!!-) και στις κραυγές στήριξής της κυρίως από εκπροσώπους των Δημοκρατικών. 
Ο ίδιος ο Ομπάμα έκανε έκκληση στην κυβέρνηση Μπους για τη στήριξή τους και χθες η εκπρόσωπος των δημοκρατικών στο κονγκρέσο Νάνσυ Πελόζι έκανε ακριβώς το ίδιο.
Θα ήταν μεγάλη η χαρά του Ομπάμα εάν ο Μπους κάτω από την πίεση των Δημοκρατικών έκανε μια τέτοια κίνηση. Και πολιτικά θα χρεωνόταν θετικά στους Δημοκρατικούς κι ο αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος θα χρεωνόταν στο Μπους.
Άποψή μου είναι ότι η GM θα αφεθεί στην τύχη της να καταρρεύσει. Μοιάζει εφιαλτικό, μοιάζει απίθανο αλλά αυτό θα γίνει.
Η αγορά αυτοκινήτου στην αμερική έχει υποστεί μια καθίζηση. Λένε για μείωση 30% τον Οκτώβρη αλλά το πιθανότερο είναι αυτή να μεγαλώσει τους προσεχείς μήνες. Στην Ευρώπη οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη σχεδιάσει μια δραστική μείωση της παραγωγής τους. Τα μέτρα για απλή επιμήκυνση των χριστουγεννιάτικων διακοπών είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου. Για το πρώτο τρίμηνο του 2009 ο σχεδιασμός είναι για 50% πτώση της παραγωγής.
Στις ΗΠΑ με δύο μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες (GM και FORD) να έχουν να μοιράσουν μια πίτα που έχει κοπεί στα δύο, είναι λογικό ότι είτε η μια θα καταρρεύσει για να αφήσει ελεύθερο χώρο στην άλλη, ή ΚΑΙ οι δύο. Όσα χρήματα από τον κρατικό κορβανά και να διατεθούν, θα χαθούν μέσα σε μια τεράστια μαύρη τρύπα που θα αναπαράγει κωλοσιαίες ζημιές εξ αιτίας μιας αγοράς που θα έχει καταρρεύσει.
Άσε που και να κρατήσουν και τις δύο ζωντανές, με μειωμένη κατά 50% την παραγωγή και των δύο, αυτές θα προσαρμόσουν τις δαπάνες τους στη νέα πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει απλά απολύσεις εργαζομένων. Έτσι και οι ενισχύσεις από το κράτος θα χαθούν και οι εργαζόμενοι ούτως ή άλλως θα χάσουν τις δουλειές τους.
Καλύτερα είναι να αφήσουν τη μια να χαθεί, να απορροφηθεί από την άλλη δημιουργούντας μια επιχείρηση που θα έχει την αγορά για να είναι υγιής και να διατεθούν οι κρατικοί πόροι για υποδομές, σε εργασίες που θα απορροφήσουν για ένα διάστημα τους άνεργους.
Το παιχνίδι είναι ποιά θα αντέξει. Όποια "πέσει" πρώτη θα χαθεί.
 
GreekBloggers.com