Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Στο άγνωστο..

Ένα περίεργο χαρακτηριστικό της κρίσης είναι και οι αντιφατικές πληροφορίες που κυκλοφορούν.
Για παράδειγμα για τη ναυτιλία, συλλέγω ενδεικτικά κάποια στοιχεία:
  1. Ο βασικός δείκτης που καταγράφει τις εξελίξεις (Baltic Dry Index) έχει πρακτικά εκμηδενιστεί πέφτοντας από τις 12000 το Μάϊο στα 870.
  2. Σε άρθρο της Ελευθεροτυπίας (http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%ED%E1%F5%F4%E9%EB%DF%E1&a=&id=85130016) ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός "Η κατάρρευση των ναυτιλιακών"...
  3. Ο ημερήσιος ναύλος για τα καράβια έχει καταρρεύσει από 120.000$ σε λίγο κάτω από 9.000$, τιμή που θεωρείται ότι δεν καλύπτει ούτε καν τα άμεσα κόστη (ούτε συζήτηση για τοκοχρεωλύσια μιας κι οι εφοπλιστές αγόρασαν όλα τα καράβια με δανεικά).
  4. Στα παραπάνω θα πρέπει κάποιος να προσθέσει και το γεγονός ότι πλέον ακόμα και με χαμηλές τιμές, ακόμα και τα λίγα (όπως λένε) αυτά φορτία που είναι σήμερα διαθέσιμα ΔΕ μπορούν να πραγματοποιηθούν γιατί οι τράπεζες ΔΕΝ εκδίδουν πλέον εγγυητικές για την αποπληρωμή των ναύλων.
Από όλα τα παραπάνω, θα υπέθετε κανείς ότι:
α) Εμπορεύματα πλέον πρακτικά ΔΕΝ θα έπρεπε να διακινούνται, άρα είτε η κατανάλωση θα  έχει καταβαραθρωθεί, είτε θα πρέπει να έχουν μείνει τα μαγαζιά χωρίς εμπορεύματα. Όμως, ούτε το ένα έχει γίνει ούτε το άλλο. Για τις ΗΠΑ η πτώση του καταναλωτισμού μετριέται (όπως λένε) στο 2,3% και στην Ευρώπη απλά έχει σχεδόν εκμηδενισθεί ο ρυθμός επέκτασής του. Τι στο καλό ψωνίζουν όλοι αυτοί εάν έχει όντως σταματήσει η ροή προϊόντων από την Ασία (που έρχεται εξ ολοκλήρου με πλοία..)?
Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η αγορά ακόμα κινείται με τα αποθέματα μαγαζιών-χονδρεμπόρων κλπ θα έπρεπε οι προβλέψεις τουλάχιστον να ήταν καταστροφικές. Ούτε τέτοιες κάνουν. Η πάνσοφη κο(νο)μισιόν εκτιμά σχεδόν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για την ευροζώνη για το 2009.
β) Εφοπλιστές και ενδιάμεσοι που ασχολιούνται με τη ναυτιλία θα έπρεπε να είχαν πάρει ήδη σειρά για πτώχευση. Όμως αντι αυτού, διαβάζω ότι οι εφοπλιστές με ηρεμία εκτιμούν ότι από τον Γενάρη θα αρχίσει πάλι η ανοδική πορεία στην αγορά.
Συμφωνώ, υπάρχουν απόψεις κι απόψεις κι ιδιαίτερα όσο αφορά εκτιμήσεις και προφητείες. Όμως τόσο μεγάλη απόκλιση ανάμεσα σε δεδομένα κι αναλύσεις από διαφορετικές "αξιόπιστες" πηγές δε μπορούσα να φανταστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
GreekBloggers.com